top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSjah safraan

Schapenkop

Op onze eerste dag in Teheran werden we door Amir getrakteerd op een heerlijk ontbijt, om daarna geweldig te lunchen bij de Moslem (zie eerste blog). Tijdens die lunch verklapte Amir ons al dat we Teheran niet konden verlaten zonder ook eens ‘traditioneel’ te ontbijten.


Zoals we allemaal weten doe je 'traditioneel' eten vaak vooral voor de ervaring, meer dan voor de smaak. Maar voor ons was het allemaal prima! We genoten ervan om rondgeleid te worden door een inwoner van deze bijzondere stad. Zo leer je de stad, de mensen en ook het eten toch op een andere manier kennen dan dat je zelf op ontdekking gaat. Dus zo kwam het dat we onze tweede dag in Teheran begonnen met een schapenkop.Vraag me niet meer uit welke regio deze traditie precies komt, maar het schijnt zo te zijn dat als (sommige) Iraniërs willen uitpakken, de dag begonnen wordt met een schapenkop. We gingen naar de beste tent van de stad, die enkel en alleen schaap serveren, en ook alleen in de ochtenduren geopend zijn. Bij binnenkomst werden we verwelkomend door hele vriendelijke kok, die druk in de weer was met zijn schapenkoppen.


Het idee was verder simpel; iedereen kreeg een kopje met een (hele vette) bouillon. Daarbij kwamen wat verse kruiden en een hele hoop plat brood. Als klap op de vuurpijl bestelden we schapenwang, -tong en -oog. Al met al was het smakelijk en hebben we lekker gegeten. Wel kwamen we alle drie (of eigenlijk alle vier) tot dezelfde conclusie; op de nuchtere maag was het misschien toch wat vet en veel. Maar een ervaring was het zeker, en de vriendelijkheid en gedrevenheid van de mensen in dit restaurant maakte het helemaal af.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page