DE WONDERE WERELD VAN SAFFRAAN
Saffraan
Saffraan bestaat uit (een deel van) de stijl en de stempel van de saffraankrokus. Na het oogsten worden de stempels gedroogd in droogkasten met een warme luchtstroom, of in de zon.
De kwaliteit van saffraan wordt beoordeeld aan de hand van de intensiteit van de kleur, geur en smaak van de saffraandraden. Deze is het hoogst in de bloedrode stempel van de bloem. Eersteklas saffraan uit Iran wordt officieel 'Super Negin' genoemd. Andere kwaliteitsklassen voor Iraanse saffraan zijn Sargol en Pushal.
Voor Super Negin worden de langste en donkerste stempels van de krokussen geselecteerd. De saffraan wordt vervolgens in het laboratorium getest en op basis van de resultaten ingedeeld in kwaliteitscategorieën.
De arbeidsintensiviteit en hoge kosten die gemoeid zijn met het met de hand oogsten en selecteren leiden er helaas toe dat er ook inferieure kwaliteit saffraan verkrijgbaar is (gemaakt van bijvoorbeeld maisvezels). Tot wel 50% van de Nederlandse markt bestaat uit saffraan van inferieure kwaliteit of nep saffraan, of saffloer.
Kenmerken van inferieure kwaliteit saffraan zijn een verlies van kleur na toevoeging van een vloeistof, minder smaakvol, minder geurig en naast rode ook gele en/of oranje draden. Het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' heeft hier in 2019 een interessante uitzending over gemaakt.
​​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kwaliteit
De saffraan van Sjah Saffraan is van de hoogste kwaliteit en uitvoerig getest volgens internationale standaarden. Hieronder vind je de resultaten van de tests, de kwaliteitsdocumenten en het herkomstcertificaat.
Als lid van de International Plant Protection Convention (IPPC) van de Verenigde Naties kan het Iraanse Ministerie van Landbouw een fytosanitair certificaat uitgeven. Hierin verklaart ze de herkomst van producten en garandeert ze dat de producten gezond zijn en niet aan een (planten)ziekte lijden.
ISIRI, de Iraanse representatieve instantie van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) voert laboratorium onderzoek uit voor het bepalen van de kwaliteit van saffraan op basis van de internationale ISO - 3632-1:2011 en 3632-2:2010 standaarden.
Het certificaat van herkomst wordt uitgegeven door de Iraanse evenknie van onze Kamer van Koophandel, het ICCIMA. Dit certificaat garandeert de herkomst, eigenschappen en kwaliteit van geëxporteerde producten.
Als lid van de International Plant Protection Convention (IPPC) van de Verenigde Naties kan het Iraanse Ministerie van Landbouw een fytosanitair certificaat uitgeven. Hierin verklaart ze de herkomst van producten en garandeert ze dat de producten gezond zijn en niet aan een (planten)ziekte lijden.
Herkomst van onze saffraan
Amir heeft voor ons contact gezocht met saffraan leveranciers in Iran. Na deze zoektocht hebben we besloten om onze saffraan in te kopen bij een boerencoörperatie uit de Kosharan provincie, in het oosten van Iran.
De hoofdstad van deze provincie, Qaen, wordt ook wel 'De hoofdstad van het Rode Goud' genoemd, aangezien er veel saffraan wordt geproduceerd en de saffraan uit de regio bekend staat om haar aroma en mooie bloedrode kleur. Kortom, the place to be, als het op saffraan aankomt. Ook kunnen we door deze directe samenwerking met de boeren een goede prijs aan hen betalen, terwijl we tegelijkertijd de saffraan voor een concurrerende prijs in Nederland kunnen aanbieden. Win-Win.
Hoe gebruik ik saffraan?
Saffraan is niet voor iedereen een voor de hand liggend ingredient. Het is daarom ook niet verwonderlijk als je je afvraagt hoe je saffraan het beste gebruikt. Mocht in een recept niet specifiek beschreven staan hoe je de saffraan gebruikt dan bieden we hieronder een aantal manieren voor het gebruiken van je safffraan.
​
Yasmin Khan beschrijft in haar boek 'De Perzische keuken, recepten en verhalen' (2016, een echte aanrader!) hoe saffraan meestal gebruikt wordt door Iraniers. Zij maken vaak saffraanwater om mee te koken:
Maal de hoeveelheid saffraandraden voor je gerecht en een snuf snuiker in een vijzel tot een fijn poeder en giet hier vervolgens kokendheet water bij. Laat de saffraan even trekken alvorens je het in je gerecht gebruikt.
​
Deze methode is eenvoudig en levert een krachtig, rood saffraanwater op waarmee je de smaak, kleur en geur van saffraan heerlijk in je gerecht kunt verwerken. Een tip die Yasmin overigens geeft in haar boek is eens op zoek te gaan naar Iraanse saffraan van goede kwaliteit. Daarvoor ben je hier dus ook direct aan het juiste adres! Kijk eens in onze webshop als je dat nog niet gedaan hebt.​
In De Dikke Van Dam beschrijft wijlen Johannes van Dam zíjn favoriete methode voor het gebruiken van saffraan. In het boek stelt hij voor de draadjes 24 uur te laten wellen in een klein beetje warm vocht afhankelijk van het gerecht in de vorm van melk, water, bouillon, thee, wijn of azijn.
​
Doordat de stempels de tijd hebben gehad om te wellen, maar niet volledig smaakloos zijn gekookt, kun je het geheel aan het einde van de kooktijd aan je gerecht toevoegen. En omdat ze hun smaak al hebben afgegeven aan het vocht, wordt het geheel niet bitter.
​
Een andere methode die hij beschrijft is het voorzichtig drogen van de draadjes bij de ingang van een warme (niet hete) oven of op een metalen lepeltje boven een vlam.
​
Vervolgens verkruimel je ze tussen je vingers of twee lepeltjes tot een fijn poeder, wat zorgt voor een mooie verspreiding van de smaak in je gerecht.